Het Griftpark in Utrecht is een van de drukst bezochte stadsparken van Nederland. Een zwaar vervuild terrein veranderde in een groen paradijs, waar kinderen spelen bij de Cascade, werknemers pauzeren op de Accubult en zwervers een tukje doen in de Natuurkern. Wat maakt dit park zo succesvol? Op een zonnige vrijdag in september ging Ruimte voor de Jeugd op zoek naar het Geheim van het Griftpark.

‘Begin bij de bewoners’, is het korte antwoord van beheerder Wim Horst, als wij hem vragen waarom het Griftpark zo’n succes is. De ontwerpers van het park, Han Beumer en de gemeente Utrecht, begrepen dat de toekomstige gebruikers centraal moesten staan. Zij hebben de veelheid aan wensen weten in te passen in het ontwerp. Zo is een park ontstaan met verschillende ruimtes, die ieder een eigen sfeer en een eigen doelgroep hebben. Door de gevarieerde ruimtes voor de volwassen doelgroepen is er ook voor jonge bezoekers voldoende en veilige ruimte om te voetballen, geitjes te aaien of in de Groenkapel naar de draak te zoeken.

De bewoners zijn intensief betrokken bij het beheer van het park. In meerdere werkgroepen zijn in totaal zo’n 90 mensen actief. De gemeente doet het basisonderhoud, de bewoners doen het ‘pluswerk’. ‘Met bewonersparticipatie kun je vooral meerwaarde creëren’, is de ervaring van ontwerper Paul van Eerd, die enkele werkgroepen begeleidt. ‘Zo kun je van een 6 een 8 maken’. De oplettende ogen en zorgzame blikken van de actieve bewoners bevorderen de sociale veiligheid in het park.

Beheerder Horst is de stabiele en verbindende factor in het park. Hij is betrokken, realistisch en vindt niet zo snel iets een probleem. Hij gunt ieder z’n plek in het park: ‘Ook alcoholisten en daklozen horen er bij in de stad, zolang de overlast maar binnen de perken blijft’. Hij stapt rustig op ze af en weet de sfeer goed te houden.

Een goed ontwerp, actieve bewoners en een bevlogen beheerder: samen vormen zij het geheim van het Griftpark.

Marian Schouten
Dit artikel verscheen eerder in het magazine Buitenspelen.