Speelforum 4
november 2017
Het Speelse Brein
Wat is het belang van spelen voor de ontwikkeling van de hersenen en het sociale gedrag van kinderen?
Wat is het belang van spelen voor de ontwikkeling van de hersenen en het sociale gedrag van kinderen? Wat betekent dit voor professionals in opvoeding, onderwijs, gezondheidszorg en ruimtelijke ordening?
Spelen is leuk en gezond, daar is iedereen het over eens. Maar waarom is dat zo en hoe werkt het? Wat gebeurt er als kinderen niet genoeg kunnen spelen? Moeten we ons zorgen maken over de populariteit van games? Met dit soort vragen houden onderzoekers aan de Universiteit Utrecht zich bezig. Tijdens dit Speelforum gaan we in op de vraag hoe spelen de ontwikkeling van hersenen en het sociale gedrag beïnvloedt en hoe we spel kunnen gebruiken om kinderen te helpen die door omstandigheden geremd zijn in hun sociale ontwikkeling.
Met medewerking van:
• dr. Louk Vanderschuren, hoogleraar Neurobiologie van Gedrag, faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.
• dr. Chantal Kemner, hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht en directeur van het KinderKennisCentrum Utrecht.
• Stefan van Geelen, filosoof en senior onderzoeker bij het UMC/Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.
• Wilna van den Heuvel, programmaleider, docent, trainer en supervisor opleidingen Spelagogiek en Speltherapie, coach bachelor Social Work aan de Hogeschool Utrecht.
• Froukje Hajer, voorzitter Ruimte voor de Jeugd, adviseur jeugdbeleid en kinderrechten.
• Jaap Verkroost, dagvoorzitter.
Verslag
Lees hier een kort verslag van dit Speelforum.