Welke stad wenst u? Gezond, groen, duurzaam, digitaal, circulair, ondernemend, samenwerkend of gewoon aantrekkelijk? Voor elk soort stad is er wel een Dag, Week of Beurs. En tijdens de Dag van de Stad kreeg u ze allemaal bij elkaar. De deelnemers mochten in witte luchtkussenkastelen debatteren en dagdromen over hun ideale stad. Opmerkelijk genoeg ontbrak de kindvriendelijke stad in het palet. Terwijl toch bekend is dat ‘A childfriendly city is en city friendly to all’.

In een vlammend betoog benadrukte Gijs Scholten van Aschat, acteur en voorzitter van de Academie van Kunsten, de noodzaak van broedplaatsen in de stad. En dan niet ver weg, maar gewoon in de woonomgeving, bereikbaar en laagdrempelig. Plekken voor kunstenaars van alle leeftijden, waar ruimte is voor verbeelding, waar talenten tot bloei kunnen komen. Een krachtige stad heeft zulke plekken, verbeelding en talenten hard nodig. Maar steeds weer is daar de Markt. De Markt die succesvolle broedplekken ontdekt en opkoopt. De verbeelding heeft geen verweer, pakt z’n boeltje op en trekt verder naar de volgende rafelrand van de stad.

Niet toevallig dat het lot van deze broedplaatsen verdacht veel lijkt op het lot van speelplekken voor kinderen. Geheime hoekjes waar je een hut kunt bouwen? Weg met die struiken. Zand, water, modder, takken, bosjes, een gat in een hek naar een verborgen tuin, een enge buurman waar je over kunt griezelen? Onverantwoord. Ja, in games op de smartphone, daar mag dat allemaal – en nog veel meer. Maar in het echte leven? Daar ‘staan wetten in de weg en praktische bezwaren’. Zelfs in de Amsterdamse wijk met de veelbelovende naam ‘Jeugdland’ is de bouwspeelplaats verdrongen door woningbouw en kunnen kinderen geen hutten meer timmeren en vuurtjes stoken.

Is het eigenlijk wel mogelijk: beleid maken om plekken met rust te laten? Ruimte scheppen zonder voor te schrijven wat er wel en wat er niet mag, en zonder er een marktconform prijskaartje aan te hangen? Misschien weten die dromers in de broedplaatsen daar wel wat op. En anders de deelnemers wel aan de volgende Dag van de Stad – in witte luchtkussenkastelen.

Froukje Hajer
Voorzitter Ruimte voor de Jeugd

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Buitenspelen.