Een jeugdvriendelijke leefbare omgeving is nog niet overal en altijd vanzelfsprekend, blijkt uit de ervaringen van Netwerk Jeugdvriendelijk uit Vlaanderen en Child Friendly Cities Initiative Nederland. Ruimte en middelen zijn vaak schaars. Daardoor krijgen de belangen en noden van kinderen en jongeren niet altijd een volwaardige plek. Daarnaast is de buurt een plek die zowel beheerst wordt door nationale wetgeving, lokale regelingen en zeer plaatselijke verhoudingen als door verschillende diensten naast elkaar. Dat betekent dat de buurt de verantwoordelijkheid noch het resultaat is van één dienst of groep en
dus om samenwerking vraagt. Tot slot blijkt uit de praktijk dat kinderen en jongeren weliswaar ervaringsdeskundig in hun leefwereld zijn, maar veelal nog geen volwaardige en vaste gesprekspartner zijn als het gaat om de invulling van die omgeving.
Deze vaststellingen vormden de aanleiding voor het uitwisselingprogramma CoNeCtYVe – anderhalf jaar lang ontmoeten en uitwisselen tussen Vlaamse en Nederlandse gemeenten, samenwerkingspartners uit het veld en onderzoekers. De uitwisseling is een initiatief van Netwerk Jeugdvriendelijk en Child Friendly Cities Initiative Nederland en kwam tot stand met medewerking van Stad Gent, Gemeente Apeldoorn, HOGENT, University of Applied Sciences HAN en Ruimte voor de Jeugd. Ook het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Nederlandse Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport waren betrokken.
Op basis van de uitwisseling is kort geleden een rapport verschenen: ‘Jeugdvriendelijke leefbare buurten’. Je kunt het hier lezen.
En hier kan je een video bekijken met een kort verslag van de uitwisseling.